A.Παπαδιαμάντη, Έμποροι των Εθνών

A.Παπαδιαμάντη, Έμποροι των Εθνών

Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015

Κι αν "όχι";

Αφιερωμένο σε σένα, φραγκοχλιδάτε μεγαλεπήβολε μεγαλοπαράγοντα της ελληνικής επαρχίας.
Λέω επαρχίας γιατί σε επαρχία και μάλιστα νησιωτική ζούμε και συ και γω. Εσύ με τα φράγκα σου και γω με το τίποτα. Και δω οι συνθήκες είναι όπως ξέρεις και ξέρω ιδιαίτερες.
Βλέπω εδώ και μέρες τον πανικό στα μάτια σου. Η πάντα τουρλωτή καμαρωτή κοιλιά σου τώρα τελευταία πάλλεται και λαχανιάζει σπασμωδικά με σένα να είσαι στα πρόθυρα εμφράγματος.
Δεν ξέρω πόσες από τις καταθέσεις σου φιλοξενούνται σε ελληνικές και πόσες σε ξένες τράπεζες. Αλλά όλο και κάτι θα' χεις και δω. Αφού όποτε πάω στην τράπεζα αρχές του μήνα, για να καταθέσω το 70% του μισθουλάκου σε λογαριασμούς και χαράτσια, σε βλέπω να στρογγυλοκάθεσαι κάθε φορά σα μαχαραγιάς στο γραφείο του διευθυντή. Άρα όλο και θα' χεις πάρε δώσε με την τράπεζα. Μπορεί πενταψήφιο, μπορεί και εξαψήφιο το νούμερο του αθροίσματος των πέντε-έξι διαφορετικών λογαριασμών σου.
(Εγώ προσωπικά δε θυμάμαι πια πώς είναι να' χεις λογαριασμό στην τράπεζα. Αν θες να σου πω για χρέη, ναι.)
Μα πώς και σε πήρε ξαφνικά ο πόνος για τους συνταξιούχους, που θα στηθούν στην ουρά να πάρουν το 60άρι της μέρας; Εσένα δε σ' έχω δει ποτέ σε ΑΤΜ. Στοιχηματίζω ότι δεν ξέρεις καν να το χρησιμοποιείς.
Πονάς για τον τουρισμό, λες. Μάλλον για τις κρατήσεις του πεντάστερου ξενοδοχείου σου. Κόπτεσαι για την εικόνα που θα δίνει προς τα έξω η χρεωκοπημένη Ελλάδα. Ναι, μα όποτε σε πλησίασαν άνθρωποι των γραμμάτων και του πολιτισμού, που δούλευαν ακριβώς για να βελτιώσουν αυτή την εικόνα, για να δείξουν ότι ο τόπος εκτός από θάλασσα και ήλιος είναι πολύ περισσότερα πράγματα, και σου ζήτησαν να συνδράμεις χρηματικά το έργο τους, τους αγνόησες επιδεικτικά. Όποτε σου ζήτησαν τα σχολεία του τόπου σου να τσοντάρεις λιγάκι στο άδειο τους ταμείο, τους κορόιδεψες με λίγα κυβικά πετρέλαιο λες κι ήταν φτωχοί συγγενείς. Τα κρατικά ιδρύματα υγείας τα έχεις γραμμένα στα αναπαραγωγικά σου όργανα. Εσύ αν - χτύπα ξύλο - χρειαστείς γιατρό δεν έχεις παρά να πεταχτείς ως το γιατρό σου στην Αθήνα, ο οποίος κατά τύχη είναι και διευθυντής καμιάς χλιδάτης ιδιωτικής κλινικής. Του σκας έτσι για πλάκα δυο πεντακοσάρικα και σε κάνει στο λεπτό περδίκι. Στα βλαστάρια σου έχεις εξασφαλίσει προδιαγεγραμμένο μέλλον: ανέμελη μαθητική ζωή, χωρίς φροντιστήρια, άγχος και πανελλήνιες, στο καπάκι σπουδές σε κανένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού, απ' ό, που θα τους αγοράσεις ένα ωραίο πτυχίο και καναδυό μεταπτυχιακά, και θα' ρθουν ύστερα να κορδώνονται με καμάρι μπροστά στους άφραγκους άπλυτους πτυχιούχους των ελληνικών πανεπιστημίων, που έχουν και το θράσος κιόλας να διεκδικούν ισάξιες θέσεις εργασίας.
Σε βλέπω χρόνια τώρα να τα' χεις καλά με όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Στα παράπονα και στις διαμαρτυρίες των "άπλυτων", γελάς ειρωνικά. Σιγά μη γίνεις τώρα ένα με την πλέμπα. Εσύ είσαι ανώτερος, ευρωπαϊστής, άνθρωπος της προόδου. Καλά μας κάνουν οι Γερμανοί, έλεγες πάντα σε κάθε ευκαιρία. Για την ακρίβεια, εννοούσες "καλά τους κάνουν οι Γερμανοί" γιατί σε σένα οι Γερμανοί δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Απλούστατα επειδή εσύ είχες την εξυπνάδα να συνεργαστείς. Αφού για να δείξεις το ζήλο σου έστειλες και το βλαστάρι σου να γραφτεί στη νεολαία του (τότε) κυβερνώντος κόμματος - και νάααα οι επιχορηγήσεις, και νάαα οι φοροαπαλλαγές. Άσε τα κορόιδα να πληρώσουν και να χορτάσουν με πατριωτισμούς και μπούρδες. Και δεν παρέλειπες κάθε σεζόν να φιλοξενείς, ινκόγκνιτο συνήθως και διακριτικά, υψηλόβαθμα στελέχη της κρατικής μηχανής, εξαργυρώνοντας με χλιδάτες περιποιήσεις τις πολύτιμες εξυπηρετήσεις που σου πρόσφεραν. Ήσουν ο άνθρωπός τους σ' αυτή την επαρχία των φραγκάτων.
Βλέπεις πως σε καταλαβαίνω απόλυτα. Καταλαβαίνω γιατί τους τελευταίους μήνες δε σε χωρά ο τόπος. Ό, που σταθείς κι ό, που βρεθείς βρίζεις και καταριέσαι τα κομμούνια που κατέλαβαν την εξουσία. Το μάτι σου έχει αγριέψει. Δεν έχεις πού να ξεσπάσεις και ξεσπάς στο προσωπικό που δουλεύει στις επιχειρήσεις σου, στα ξενοδοχεία και τα μαγαζιά σου, τους απαγορεύεις τα πολλά πολλά, τις πολιτικές συζητήσεις, ψάχνεις μανιωδώς στο facebook να ψαρέψεις ύποπτα σχόλια. Ό, που σε παίρνει γίνεσαι δικτάτορας και καθοδηγητής, παρεμβαίνεις στις κάθε λογής υπηρεσίες - τοπικός παράγοντας δεν είσαι; - και ζητάς να εφαρμόσεις συστήματα παρακολούθησης του προσωπικού για να εντοπίσεις τους αντιρρησίες, τους απείθαρχους και τους επαναστάτες "του γλυκού νερού", όπως τους λες. Και δεν παραλείπεις βέβαια να γεμίσεις καθημερινά ό, τι μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχεις μάθει να χειρίζεσαι με βαρυσήμαντα δικά σου σχόλια. Καθ' όσον η πλέμπα είναι χοντροκέφαλη και θέλει καθοδήγηση από φωτισμένα μυαλά σαν και σένα. Τί θα γίνει αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και βγει κάνα "όχι" την Κυριακή; Τέτοιο εφιαλτικό σενάριο ούτε να το σκέφτεσαι. Εσύ παλεύεις με νύχια και με δόντια για την πολυπόθητη ανατροπή των άπλυτων. Αρκετά κυβερνήσανε, καιρός να επαναφέρεις στην εξουσία τα παλιοφιλαράκια σου με τους Γερμανούς νονούς τους. Κι όλοι μαζί όπως παλιά να ξαναρχίσετε να ξεκοκκαλίζετε τα τελευταία απομεινάρια του σφαχτού. Έχει ακόμα πράμα για πούλημα.
Καλό κουράγιο πολυχρονεμένε μου - και πίνε και κάνα υπογλώσσιο. Μη σε χάσουμε στα ξαφνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου