A.Παπαδιαμάντη, Έμποροι των Εθνών

A.Παπαδιαμάντη, Έμποροι των Εθνών

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Τιραμισού (κι όμως...πρόκειται για συνταγή.....)

   Μπορεί ν' ακούγεται κλισέ, "πασέ" ή δεν ξέρω τί άλλο, όμως μερικές φορές η...συνταγή για να ξανασταθεί (έστω και προσωρινά) κανείς στα πόδια του και ν' αντέξει κι άλλα δύσκολα είναι απλή-και κυρίως, κρύβεται μέσα στην κουζίνα... Αναμένοντας λοιπόν τις νέες...μειώσεις (και βέβαια, τις επικείμενες εκλογές!) είπα να γλυκάνω λίγο τους αγαπημένους οισοφάγους μ' αυτήν την αυθεντική ιταλική γεύση. Μη μου τρομάξετε κι αποφασίσετε να μη διαβάσετε παρακάτω, και πανεύκολο είναι και οικονομικότατο... Κι από πάνω θα' χετε και την ικανοποίηση ότι το φτιάξατε με τα χρυσά σας τα χεράκια... Και δεν απευθύνομαι μόνο στις κυρίες, αλλά εξίσου και στους κυρίους-σήμερα πια η κουζίνα δεν είναι αποκλειστικότητα κανενός! Το "βαρύ αρσενικό" που δεν ξέρει να βράσει ούτε αυγό είναι ντεμοντέ προ πολλού... Κι ούτε θα ξοδευτείτε: ανάλογα με τα λεφτά του βγαίνει πολύ πράμα, θα τρώτε μέρες... Από γνωστό - και αξιολογότατο - μαγαζί τροφοδοσίας και κατεψυγμένων (οι Σκιαθίτες κατάλαβαν, Λένα και Γιώργο για σας δουλεύω!) πήρα ωραιότατο τυράκι καθώς και τα μπισκότα - άντε να ξοδέψετε 20 ευρώ το πολύ πολύ! Και τώρα, στο ψητό (άντε να σας δω καμάρια μου...)

   Η συνταγή - μετά από πολύ ψάξιμο και συγκρίσεις - πρέπει να πω ότι είναι αυτή καθ' αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή για τιραμισού. Μοναδική "παρασπονδία" αναγκαστικά εδώ θα είναι το λικέρ (γιατί ή πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα οποιοδήποτε λικέρ - ή αν θέλετε να είστε 100% μέσα στη συνταγή πρέπει να ψάξετε να βρείτε ιταλικό γλυκό κρασί Μαρσάλα-στην "κόκκινη" εκδοχή του, με κείνο το ιδιαίτερο κατακόκκινο, "κρεμεζί" χρώμα (κι από πού λέτε βγαίνει ο όρος "κρεμεζί";; από το αραβικό "al kirmiz", δηλαδή "ο κέρμης", δηλαδή.....το σκουληκάκι που βγάζει αυτό το κόκκινο χρώμα μέσα στο συγκεκριμένο κρασί!!) Αν λοιπόν...δυσκολεύεστε να βρείτε κρασί Μαρσάλα(!), ή αν δε σας αρέσουν τα...σκουληκάκια, βάλτε ένα απλό λικέρ, δε χάλασε ο κόσμος..........

   Και για την ιστορία: το ιταλικό όνομα του γλυκού (γιατί είναι ιταλικό αναμπάμ μπαμπαντάμ) βγαίνει απ' την έκφραση "tira mi su", δηλαδή κάτι σαν "τράβα με πάνω"-ανέβασέ με, σε ελεύθερη μετάφραση... Κι είναι πράγματι ένα κι ένα για να σας ανεβάσει-θες η ζάχαρη, θες το μπόλικο ασβέστιο, τα αυγά-κι όλα αυτά σε συνδυασμό με τον καφέ που έχει μέσα-μια δόση φτάνει για να σας ξυπνήσει για τα καλά.....


Τιραμισού 

Υλικά:
1 κιλό τυρί μασκαρπόνε
6 αυγά
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
2 σφηνάκια λικέρ
1 λίτρο δυνατός εσπρέσσο
60 μπισκότα σαβαγιάρ
2 βανίλιες
Κακάο σκόνη

Εκτέλεση:

   Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Μόλις το μίγμα ασπρίσει, προσθέτουμε το τυρί και το 1 σφηνάκι λικέρ κι ανακατεύουμε πολύ καλά. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέτουμε στο μίγμα των κρόκων ανακατεύοντας απαλά με ένα πηρούνι.

   Ετοιμάζουμε τον εσπρέσσο, τον αδειάζουμε σε βαθύ μπωλ και προσθέτουμε το δεύτερο σφηνάκι λικέρ. Βουτάμε ένα ένα τα σαβαγιάρ στον καφέ για 3-4 δευτερόλεπτα και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε βαθύ τετράγωνο ταψάκι. Μόλις βάλουμε μια στρώση μπισκότα (το 1/3, δηλ. περίπου 20 μπισκότα) απλώνουμε από πάνω το 1/3 της κρέμας. Απλώνουμε τη δεύτερη στρώση μπισκότα, έτσι ώστε να είναι τοποθετημένα κάθετα με τα αποκάτω. Επαναλαμβάνουμε με δεύτερη στρώση κρέμας. Τοποθετούμε και την τρίτη στρώση σαβαγιάρ (ξανά κάθετα με τα αποκάτω) κι απλώνουμε στο τέλος την υπόλοιπη κρέμα ισιώνοντάς την με μια σπάτουλα. Με ένα σουρωτήρι πασπαλίζουμε από πάνω λίγο κακάο σκόνη (περίπου 2-3 κουταλάκια) ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια με κακάο. Αφήνουμε στη συντήρηση του ψυγείου για 4 ώρες πριν σερβίρουμε.
Ιδού και το έργο των χειρών μου... Με το παρντόν κιόλας, δε φημίζομαι για φωτογραφίσεις τιραμισού (και μάλιστα με το κινητό και μάλιστα στον πάγκο της κουζίνας) αλλά κοπιάστε να δοκιμάσετε κι ίσως αλλάξετε γνώμη....)


Να το κι από μέσα... Προσωπικά, αυτό που με "στέλνει" είναι η αντίθεση της παχιάς κρέμας με το μαλακό, πικρούτσικο μπισκοτάκι (που' χει νοτίσει από τον πικρό καφέ!).............μμμμμμμμμμμμμμμμμ